Time Lapse Videó - Agilis tempóban

A kezdetek

A “Time-Lapse” Animációs filmjeinket hirdető hírlevelünket nyomán érkezett ez extrém rapid megbízás, amit a “hagyományos” gondolkodással el szoktunk utasítani. Most viszont nem ez történt, sőt!

A “kihívás” az ICG – Integrated Consulting Group ügyvezető partnerétől, Kosztolányi Istvántól – Kosztitól érkezett, aki régi ügyfelünk, kollégánk. Pontosan hatvan másodperces filmre volt szükségük, viszont a gyártási időre kevesebb mint egy hetet kaptunk. Az elsőre képtelenségnek tűnő feladaton elgondolkodtam. A reklám minőségű, 2 – 5 perces, kézzel rajzolt Time Lapse, más néven Explainer Videók, vagy White-board Animációs kisfilmek gyártása általában másfél – 2 hónap, vagy még több idő.
Egyrészt a jó ügyfél-kapcsolat megőrzése mindig fontos, másrészt nem zártam ki annak lehetőségét, hogy egy jóval gyorsabb “workflow”-t is sikerül kialakítani.
Közösen értelmeztük a projekt-célokat (mik a valódi célok, és mik nem azok) mérlegeltük a “lehetőségeket”, átgondoltuk a lehetséges megoldásokat és a szerepek pontosításával belevágtunk* abba, ami korábban lehetetlennek tűnt.
*…pontosabban folytattuk a munkát, mert a filmkészítésnél az már az ajánlathoz szükséges projekt-definícióval kezdetét veszi.

Színfalak mögött: éppen nem frissen borotválva.

 

Sikerfeltételek: harc az önkorlátozó hiedelmekkel

A rapid kisfilm sikeréhez, azért egy halom önkorlátozó hiedelmet kellett kigyomlálnom, másrészt a partner-oldali minőség is elhanyagolhatatlan siker-tényezővé vált.

Először is el kellett engednem a korábbi filmes projektek során meggyökeresedett fixa ideát, hogy animációra feltétlen szükség lesz. A bonyolult szoftveres feladathoz külsős partnerre lett volna szükség.

Kuka. Felesleges. Elengedni!

Második siker-feltétel volt a maximális energiákat mozgató partner. Minimális instrukciókkal, szuper szöveget írt az első írásos verzióból (ami szinte mindig haloványabb a kelleténél), továbbá számomra a vágáshoz tökéletesen használható, un. illusztrált forgatókönyvet állított össze, amit a rajzolás és a felvétel során csak le kellett követnem a kamera alatt. Általában ezt a “Scriptet” mi szerkesztjük a Grafacity-ben, itt most ezt bizalommal átadhattam Rózsa Tímea Ágota, ICG-s Ügyvezető Partnernek, a videó által hirdetett tréning képzőjének.

Részlet a “Problémától a megoldásig” film-forgatókönyv egy korai verziójából

 

Mi is az az “Elég jó?

A “…mi is az ELÉG JÓ?” volt a következő “mindset-shift” területe. “Normál esetben a stúdióba vonulunk, világítást bérlünk, majd 4K, vagy még nagyobb felbontású, moziban is vetíthető filmet felvenni képes kamerákkal vesszük fel a rajzolást. (Ezért is oly hosszú a gyártási idő.) Most viszont a történet harmadik szereplője, a felhasználó (egy jól ismert hazai farmakológiai gyártó) ezt a filmet (pontosabban 3 filmet, de erről még később) csak belső, intranetes használatra szánta. ELÉG VOLT tehát “jó minőségű” felszereléssel elkészíteni a felvételeket és teljesen szükségtelen lett volna a fent leírt “szokásos” hercehurcát a nyakunkba venni. Ez minimálisan felesleges idő, pénz és energia-veszteség lett volna – ha éppen a stressz miatt a kapcsolat nem megy rá / vagy inkább a projekt el nem bukik a “szuszakolás” miatt. A lécet tehát a megfelelő magasságba tettük – így elkerültünk felesleges sérüléseket. 

A negyedik tényező a tanulás és rugalmasság volt, ami kiterjedt mindkét partnerre. A Grafacity-ben a már régről ismert, de az utóbbi hónapokban kevésbé gyakorolt film- és hangvágási kompetenciákat frissítettük és egészítettük ki pár új trükk bevetésével, amivel még a maximalista önmagamat is sikerült meglepnem (jóleső dopamin-fröccs). 

Rózsa Ágota Timea, a “Problémától a megoldásig” film első képkockáin.

 

Az eredmények kritikus hozzávalói

Hála erőfeszítéseinknek felhasználói oldalon igény született a folytatásra. “WOW! Jó az irány!” – hangzott el a film belső “premierjét” követően, viszont az is nyilvánvalóvá lett, hogy azért ennyire “menő” anyag nem kell: így tovább egyszerűsíthettünk.

Ez pedig már a történet második fejezete.    Kaizen? Remélem.

Az ICG-s csapat kiegészülve immáron a 3 tréning teljes tréneri csapatával (Illyés Kinga, Rózsa Tímea Ágota, Szalay László és Koszti) – arra jutott, hogy meg tudjuk oldani a 2 további kisfilmet másként is. A Grafacity készítsen inkább egy-egy tréning-plakátot, ami kiemeli a program fő területeit, a fejlesztendő kompetenciákat és a célokat. Az ICG-s trénerek pedig “házon belül” prezentálnak, videóznak és vágnak.

A Grafacity-ben Halmai Kriszta vette át tőlem a stafétát, aki korábban már dolgozott ICG-s projekten (Kriszta rajza azóta is Koszti irodáját díszíti).

Ötödik siker-faktornak az egészséges kockázat-vállalást tekintem. Ezt a vállalkozói személethez kötök, aminek forrásai: 

  • a magafokú önismeret: Mit tudunk megoldani, mit vállalhatunk el felelősen? 
  • a tapasztalatokra építő, egyre növekvő bizalom: magunkban és a partnerekben, 
  • a tudatosan nyitott gondolkodás, mint a “nyerő-nyerő” szemlélet alapja.  
  • A szinergia-teremtés, vagyis az új kombinációk tudatos felkutatása, építése új, potenciális partnerekkel. 

Sikerfeltétel volt tehát az is, hogy e projektben mindenki olyan beszállító partnerhez fordult, aki tudott valamit újítani, tudott olyat adni, amire partnerének szüksége volt, viszont a “Hogyan?”-t minden megbízó nyitva hagyta.

Külső (de legalább annyira fontos) tényezőnek tekinthetjük a (fizetőképes) ügyfél-igényt, ami nélkül nem mozdult volna meg ez a legalább 5 szintű  rendszer, nem jött volna létre ez a szuper-gyors, innovatív megoldás.

Filmrészlet. 31. másodperc. Azért 1-2 jó lámpára még szükségünk lesz.

 

Gyártás: maximális ügyfél-élménnyel

Az abszolút jellemző Grafacity-s ügyfél-élményt pedig Illyés Kinga    Tréner ICG szavai fémjelzik: “Hú, ebben a programban olyan fura metaforák vannak, ezeket nem lesz egyszerű lerajzolni!”  Kriszta, rutinos illusztrátorként pedig azonnal tökéletes vizuális kódot talált az “alig lerajzolható” témára, így máris mindenki számára érthető és megjegyezhető képet kapott a képzés elvont koncepciója.

Talán remélhetem, hogy ha az ICG-vel történt Agilis kalandunkra tekintene odafentről az idősebb Steven Covey ( “A hét szokás” című nemzetközi best-seller szerzője), akkor talán elégedett mosoly ülne arcára. Koszti?

*  *  *  *  *  *  *  *

“Szeretném megköszönni Krisztinának a fantasztikus munkáját!
Mind a végeredmény, mind menet közben a támogató hozzáállása nagyon nagy segítség volt
és mindezt nagy időnyomás alatt, s közben kedvesen.  
Szuper és köszönjük!”

Illyés Kinga nevében is Sziszi (Szalay László)  /  ICG – Integrated Consulting Group 

*  *  *  *  *  *  *  *

Illyés Kinga ICG tréner magabiztosan prezentál a Grafacity-s plakáttal (klikk a videóhoz)

 

Tanulságok, eredmények

Összességében elmondhatjuk, a filmek nagyszerűen sikerültek. Köszönet kiváló partnereinknek: többek között Rózsa Timea Ágotának, akivel szoros együttműködésben és bizalomban megosztva a feladatokat príma megoldásra jutottuk.

Most már az ICG-s trénereknél a labda, hogy a gyógyszergyár vezetői a Time-Lapse– és Papírprezi-videókkal hirdetett tréningeken tanultakat a gyakorlatba ültessék és egyre jobb “kormányosok”, döntéshozók és problémamegoldók legyenek!

Minden azon múlt, hogy a “ha” szócskán elgondolkodtam és sikerült átfordítani – leginkább a magam gondolkodását.
Napnál világosabb: a “…dolgokat igy, vagy úgy KELL csinálni…  helyett a “Mi lenne ha..?” (What if…???) pozitív formula alkalmazásával nagyszerű lehetőségekre nyithatunk.

Köszönjük a projektben mutatott bátorságot és nyitottságot az ICG-s csapatnak!
Sok sikert a tréningekhez!

A tréning Online vagy Fizikai, egy napos formájának vizuális megjelenítése.


Köszönjük a projektben mutatott bátorságot és nyitottságot az ICG-s csapatnak!

Sok sikert a tréningekhez!

____________________

Szeretnétek ti is a történetmesélés erejével átadni az új stratégiát? 
Mindenkinek értenie kellene a változások szükségességét?

Töltsd le és használd te is Storytelling útmutatónkat!


Strenner Szilárd
Grafacity Visual Services

Relevant Posts

Márti a fedélzeten

Márti több mint harminc év szervezési és ügyvezetési tapasztalattal érkezett hozzánk és avatottan vette kézbe ügyeinket.

Vizuális Technikák Képzés nagyban nagypályásoknak

Megszólal a telefon, ismerős HR-es kolléga hív: “Szilárd, láttuk a képzési felhívásotokat, izgalmasnak hangzik, de nekünk ez nem jó, ennyi idő nálunk nincs. A mi embereink belső képzéseket tartanak. Meg vannak a sales-es kollégák, akik valami átütőbb prezentációs technikát szeretnének megtanulni. Ja és másnap már használják is azt, amit tanultak. Na és nálunk maximum flipchart van, filctollból alapszínek, és senki sem akar maszatolni. Menni fog?”
Cikkünkből kiderül, hogy Szilárd és Csaba hogy tanított 2 x 90 percben Papírprezit a paksi cc 40 fős trénercsapatoknak.

Ambruzs Alexandra: új munkatárs a fedélzeten!

2018. nyarától egyre több ügyfélmunkába és szélesebb körű projektek előkészítésébe tudtunk bevonni frissen végzett fiatal grafikusokat. Szandra – Ambruzs Alexandra is e “körből”, a Számalk-Szalézi Szakgimnázium grafikusai közül érkezett hozzánk.

Jól áll nekünk a fekete

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány által létrehozott DemoLab (link to: https://demolab.hu) egy 2018. januárjában indult innovatív művészeti-pedagógiai kezdeményezés. 2019 szeptember 21.-én a program záróeseményét “tettük színessé”*.

*Nem, ez így nem igaz, nem is tettük színessé, mert Galambos Ritával, az Alapítvány elnökével egyeztetve a fekete papír mellett döntöttünk.

Grafacity online meeting megoldások

2020 márciusa óta felfordult a világ. A krízis ellenére a Grafacity csapata nem állt fejre. Újragondoltuk rendszereinket, folyamatosan bővítjük (hardware és software) eszköztárunkat és több éves “remote” szolgáltatási tapasztalatainkra építve kínáljuk Online meeting megoldásainkat. 

Közösségi rajz

Akartunk egy cikket írni az egyre népszerűbb “Közösségi rajz” szolgáltatásunkról és jó ötletnek tűnt, hogy Strenner Szilárdra -a Grafacity ügyvezetőjére- a reggeli kávéjánál csapjak le és kikérdezzem erről.

Time Lapse Videó – Agilis tempóval

Esettanulmány: egy valóban sikeres Agilis film-gyártási projekt: a Time-Lapse Videó készítésének feltételei: Story-Telling útmutatóval, hogy Te is építs a történet-mesélés erejére!

EODF éves konferencia

Budapest adott helyet a 2018-as European Organisation Design Forum éves konferenciájának, október 19-20-a között. Csapatunknak ez nem az első EODF-es közreműködése: 2013-ban, a Bécsben rendezett fórumon, illetve később a Kaptár Coworking Irodában rendezett Org Design WS-on is jelen voltunk. Öt év után örömmel ragadtuk meg a lehetőséget, hogy vizuális megoldásainkkal támogathassuk a közös gondolkodást.

Töltsd le a szakdolgozatom!

Végre, 10 év után letölthető a vizuális facilitálást átfogóan ismertető szakdolgozat!
Ismerkedj meg szakmánk alapjaival és könnyítsd meg dolgod képekkel gazdagítva Workshopjaid, Coaching és az általad facilitált Stratégiai folyamatokat!

EMS Konferencia

Az Európai Meteorológia Társaság meghívására vettünk részt a az éves konferenciájukon, melyet az idén Budapesten rendeztek. Ez volt az első alkalom, hogy az EMS vizuális jegyzetelőt hívott a rendezvényére, igy miénk volt a lehetőség, hogy az első benyomást megtegyük. Legfontosabb feldatunk volt a keynote előadások jegyzetelése és a plakát szekció számára egy reprezentatív nagy kép megalkotása.