logotype
Vizuálisan támogatott tréningek PDF Nyomtatás E-mail

 

Készségfejlesztő tréningekre grafikus jegyzetelés és facilitálás? 

...vagyis miért érdemes a tréningezésbe bevinni a grafikus jegyzetelést és facilitálást?

 

1. A tanulás tartalmi része: a modellek bemutatása és feldolgozása

Mennyi mindent tanultunk magunkról, a szakmánkról, a kommunikációról, motivációról az elmúlt években? Rengeteget. És hogyan? Leginkább modellek segítségével. Mindannyian ismerünk modelleket: vezetési modellek, konfliktuskezelő modellek, motivációs elméletek modelljei, menedzsment elképzelések modelljei, önismereti modellek, a világ modelljei, vagy akár a vállalat felépítésének rajza (organigram). Ezek mind leegyszerűsítenek valami bonyolultat - hogy könnyebben kezelhető legyen számunkra.

Mennyivel könnyebb mindezeket megérteni/megtanulni, ha mindezeket igényes rajzokon keresztül tudjuk a résztvevőink elé tárni!

Hát még akkor mennyivel könnyebb, ha mindezeket a résztvevők tudják összerakni, vagyis részesei lehetnek a vizuális alkotásnak. A grafikus facilitálás módszertanával a résztvevőket magas szinten vonhatjuk be, élményeken keresztül valódi részesei lehetnek a tanulási folyamatnak.

Egy kitöltött template, egy tananyagfejlesztésről szóló tréningről.

 

2. A csoportdinamika hatékony tudatosítása és az arra való építés

A tréningek csoportfolyamatok. Legyenek bár rövidek, mindenkor tisztázni kell: kik is vagyunk, miért jöttünk össze, mit várhatunk el a naptól és milyen keretek között dolgozunk? Rendszeresen összefoglaljuk az előrehaladást, hol is tart a csoport (tartalmilag és dinamikailag), feladatokat határozunk meg, fejlesztési terveket, elköteleződéseket tisztázunk - ezek olyan (elhagyhatatlan) lépések, amelyeket nem jó megspórolni, vagy figyelmen kívül hagyni.

Miért érdemes ezeket a lépéseket professzionálisan, grafikus facilitálással, megfelelően kiválasztott templateken [ejtsd: templét], azaz előre elkészített nagyméretű „sablonokba” grafikus jegyzeteléssel ábrázolni?

A megfelelő template teret ad a kreatív munkához, segíti a csoportot, hogy a célra fókuszáljon, mederben tartja a folyamatot, rendszerezi és megőrzi a csoport által felhalmozott tudást. Mindezt professzionálisan alkalmazott vizuális "beszéd" eszközeivel: szöveggel, rajzokkal, és a struktúrák, kapcsolatok ábrázolásával.

 

Egy 2x2 napos menedzsment tréning indító jegyzete: a szereplők, célok, napirend és keretek tisztázásával - saját template alapján.

 

3. A hatékony tanulás elérése 

Kutatások bizonyítják, hogy szinte mindannyian másként tanulunk, de résztvevőink legalább 60-70 %-a vizuálisan tanul leghatékonyabban. Ha ez így van, akkor miért ne tennénk a többség számára örömtelivé, könnyen befogadhatóvá és felidézhetővé a tréning tartalmát a vizuális nyelv eszközeinek használatával? A rajzok, maga a (közös) rajzolás, a csoport bevonása minden egyéb tanulási preferenciával rendelkező résztvevőt is aktivál. A tréningeken azért is érdemes is a előtérbe helyezni a rajzok alkalmazását, mert azok erős érzelem-konzervek. Az érzelmekkel és személyes jelentéstartalommal felruházott vizuális jelek: rajzok, ikonok, piktogramok, színek, ábrák magas szinten támogatják az látottak / hallottak rögzítését és felidézését, vagyis a tanulást.

Egy munkarőpiaci program tréning-záró napján: a program értékelése. 

  

A Grafacity Kft. vállalja a következő szolgáltatások ellátását: 

  • Tréning (és más fejlesztési)-folyamatok grafikus tervezése,
  • a tréninghez tervezett nagyméretű templatek elkészítése,
  • a tréningen grafikus jegyzetelőként való közreműködés,
  • a tréningen grafikus facilitátorként való közreműködés, amely magába foglalja a professzionális vizuális előkészítését, ko-trénerként való közreműködést és a tréningen felhalmozott tudástartalmak dokumentálását (az eredeti papír és digitális technológiával).

 

Résztvevőinktől:

„A hozzáállás, amelyet Csabától és Szilárdtól láttam, nagy hatással volt rám: az „ügyhöz” való hozzáállás minősége, a tervezettség, a következetesség, egyszóval a profizmus, amelyről ott tanultam meg, hogy nem cél, hanem eszköz.”

Molnár Judit, Marosvásárhely, Románia

 

Fejlesztési folyamatai különféle vizuális támogatásához kérjen ajánlatot itt.