logotype
World cafe PDF Nyomtatás E-mail

A World Café módszere

A nagy változások, forradalmak mind egy jó beszélgetéssel kezdődtek. Gondoljunk csak a mi életünkre, vagy a budapesti Centrál kávéházra!

altA Juanita Brown és David Isaacs által kifejlesztett nagycsoportos módszer egyedülállóan szabadítja fel az egyénekben rejlő bölcsességet, tudást és támogatja a kollektív intelligencia működtetését. A világméretű World Café mozgalom tagjaként arra törekszünk, hogy összehozzunk embereket, akik a számukra legfontosabb kérdéseket vethetik fel, és ezek mentén dialógust kialakítva, elkötelezett lépéseket határozzanak meg egy új, élhetőbb világ, környezet teremtése / megteremtése érdekében.

A Café minimálisan 16 fővel, de optimális esetben 25-30 fő felett működik, azonban a terem, illetve a logisztika kapacitásának függvényében akár több száz, vagy ezer ember beszélgethet egyszerre. A beszélgetések témáiban az asztaltársaságok elmélyednek, és maguk is grafikus jegyzeteket készítenek az asztalokat beterítő nagy papírlapokra. A beszélgető csoportok meghatározott idő után feloszlanak, az asztal témájáért felelős „asztalgazda” kivételével mindenki új asztalt, új asztaltársaságot keres magának. Így lehetővé válik, hogy az egyes beszélgetések tanulságai terjedjenek, keveredjenek, egymáshoz kapcsolódjanak és épüljenek. Az oldott, informális „kávézó hangulat” segít a legmélyebb rétegek megmozgatásában. A konverzációk során kiemelkedő témákat, kérdéseket a csoport magával viheti, hogy a későbbiekben feldolgozza, vagy egy nagyobb dialógus körbe is átültetheti, esetleg egy másik, operatívabb nagycsoportos módszer, pl. az Open Space Technology keretei között "projektesítheti" az új ötleteket. A feltárult tudástartalmak megőrzését segíti a grafikus jegyzetelés / illusztrálás, ahol a megosztások során felmerült információkat nagyban, mindenki által látható módon gyűjtjük. 

altalt

Nemzetközi Grundtvig  műhelymunka World Café estje.

alt

Budapesti Corvinus Egyetem: Marketing tanszék: Magyarfaktor a csomagolásban.

 

alt

A Common Purpose Magyarország Egyesület által szervezett 1. magyarországi Open Ground Word Caféjának vizuális jegyzete.

 

Résztvevőink visszajelzései: 

"Módszertani technikák között a World Café annyira elnyerte a tetszésemet, hogy azóta igyekszem  bevezetni bármilyen általam vezetett képzésbe, találkozóba.Bátorságra inspiráltak a találkozás élményei. A műhelymunka számomra igen nagy előrelépés volt abban is, hogy megtanuljak  „beszélni”, azaz elsősorban szervezeten belül kérjek segítséget."

Aczél Dóra, Nagyvárad, Románia

 

"World Café. Ez egy teljesen új műfaj volt számomra, nagyon tetszett, hatékonynak tűnt. A mi négy napos együttlétünk során, az utolsó este, a World Café módszerét felhasználva ültettem egy asztal mellé a szervezet vezetőinek és középvezetőinek egy részét, néhány régi, és az új munkatársakat. A célom az volt, hogy a szervezet különböző szintjein megfogalmazódó gondolatok, elvárások, ötletek és félelmek egy terítékre kerüljenek, és mindenekelőtt az, hogy az új munkatársak számára ezek érzékelhetővé váljanak. Szerettem volna teret adni egy többsíkú együttgondolkodásnak. Megítélésem szerint ez az este, ez a találkozás elérte a célját, jó gondolatok születtek a közös terítékeken és jó visszajelzések érkeztek a munkatársak részéről."

Molnár Judit, Marosvásárhely, Románia